top of page

SPINNAKERSEGLING

Spinnakersegling är ett roligt sätt att ta nästa steg i din utveckling som seglare!

Bild från Lerkils segelsällskap


Utrustningen du behöver säljs i tre delar, dels själva spinnakern i ljusblå duk, dels spinnakerbommen i eloxerad aluminium 170 cm, dels ett kit med alla linor och beslag som behövs.Spinnakerkitet innehåller:

Spinnakerfall                                 Vit lina 6 mm, 9 meter lång.

Spinnakerskot                               Svart flytlina 8 mm, 10 meter lång.

Lift/nedhal för spinnakerbom      Lina med knutar, och gummilina. S-krokar i resp. ände

Clamcleats, öppning BB resp SB  Clamcleat för spinnakerskot, skruv och mutter ingår.

Spinnakerskotblock, med spärr     Monteras med fästlina 6 mm 0,4 meter lång.


Spinnakerfallet träs genom blocket ovanför fockfallets block. Nya master har detta block monterat som standard, saknas det på din äldre mast kompletterar du med det. Fäst blocket ovanför förstaget, några cm ovanför fallblocket för focken. När spinnakern är hissad låses fallet lämpligen på fockfallets knap.


Lift och nedhal för spinnakerbommen är en enhet, bestående av en lina med knutar och en gummilina. Denna har 2-krokar i bägge ändar. Övre delen, där båda linorna sitter fastknutna, fästs i bygeln på masten 2 meter upp. Även detta fäste är monterat som standard på nya master. Nedre kroken (som gummilinan löper igenom) fästs i bygeln längst ner på masten, samma bygel där kicken sitter.


Spinnakerbommen fästs i mastringen, 110 cm upp på masten. Höjden på bommen justeras med knoparna på liften, se bild i handboken, sidan 9.

 

Spinnakerskotet är en lång ”sling”, vardera änden fästs i respektive skothorn på spinnakern. Spinnakern skotas genom spärrblock monterade i fästlinor mitt för aktre toftet, och låses i clamcleat bakom röstjärnet. Se bilder i handboken, sidan 9.


Segla snyggt!

Handbok för 2-krona
.pdf
Ladda ner PDF • 1.45MB

Bild från Lerkils segelsällskap

 

Comentarios


bottom of page